Besparen op energiekosten met een hypotheek met NHG

Energiebesparende maatregelen financieren met een hypotheek met NHG?
Goed idee! De kosten zijn vaak lager dan de besparing op uw energierekening.


Besparing

Een nieuwe HR ketel, energiezuinige kozijnen en deuren, zonnecellen. Niet goedkoop, maar vaak wel een goede investering. Deze energiebesparende voorzieningen kunt u ook financieren met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is interessant, omdat de maandelijkse besparing groter kan zijn dan de kosten van de lening.


Hoeveel mag ik lenen?

De bovengrenzen van de NHG zijn gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. De bedragen die u maximaal kunt lenen voor een hypotheek met NHG staan in onderstaande tabel.


Kostengrens2022
Kostengrens NHG€ 355.000
Kostengrens NHG voor woningen met energiebesparende voorzieningen (zie hieronder)€ 376.300


Wat moet ik doen?

Om voor deze regeling in aanmerking te komen hoeft u alleen een kostenspecificatie aan te leveren. Achteraf wordt dan gecontroleerd of het geld daadwerkelijk aan de energiebesparende maatregelen is besteed.


Subsidie

Er zijn ook andere mogelijkheden om energiebesparende investeringen betaalbaar te maken. De overheid heeft hiervoor diverse subsidies en aantrekkelijke leningen in het leven geroepen.

Op energiesubsidiewijzer.nl kunt u zelf bekijken of u subsidie kunt krijgen. Deze website geeft een helder overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen, die beschikbaar zijn voor het energiezuiniger maken van uw woning. Het gaat daarbij om regelingen op zowel landelijk, provinciaal als gemeentelijk niveau.
Deze berichten zijn misschien ook interessant voor u

  • Wat doet de huizenmarkt en de hypotheekrente?
    In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen deze economen zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen.
  • Huis en hypotheek: wat verandert er voor u?
    Regelingen om uw woning te verduurzamen, schenken voor een eigen woning wordt (veel) minder aantrekkelijk. Wat verandert er voor u? Een helder overzicht van de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot uw (toekomstige) huis en hypotheek.
  • Geld lenen voor verduurzaming met 0% rente 
    Iedere euro die u investeert in de verduurzaming van uw woning verdient u terug, maar wat als u het geld niet heeft voor zo'n investering? Dan kan geld lenen een goede optie zijn. Zeker als u over de lening geen rente hoeft te betalen.