Logo
Huis en hypotheek
Een helder overzicht van de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot jouw (toekomstige) huis en hypotheek.

Huis en hypotheek: wat verandert er voor jou?

Een helder overzicht van de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot jouw (toekomstige) huis en hypotheek.

Op deze pagina

Altijd op de hoogte

Belastingen, regels en omstandigheden veranderen continu. Wij houden dit nauwlettend in de gaten. Dat betekent dat je er altijd op kunt rekenen dat wij jou adviseren op basis van de laatste stand van zaken.

Wat is al veranderd of verandert binnenkort?

In het overzicht hieronder vind je belangrijke veranderingen die al zijn doorgevoerd of (zeer waarschijnlijk) binnenkort worden doorgevoerd. Heb je vragen over een van de onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Meer lenen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Hoeveel kost NHG? Hoeveel mag ik lenen? Kan ik energiebesparende maatregelen financieren met NHG? Antwoord op deze en meer vragen vind je in onderstaande blog.

NHG
meer informatie in deze blog

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Kies je voor NHG dan krijg je meer zekerheid én korting op de hypotheekrente, maar de garantie kost ook geld. Dit moet je weten als je een hypotheek met NHG wilt afsluiten.

Extra leenruimte voor alleenstaanden

Alleenstaanden met een inkomen van ten minste € 28.000 kunnen aanvullend € 16.000 lenen.

Meer leenruimte voor de koop van een energiezuinige woning

Je kan meer lenen als je een energiezuinig huis koopt. Hoe gunstiger het energielabel, hoe meer je kunt lenen.

Energielabel Bedrag
A++++ (met energieprestatiegarantie van min. 10 jaar) € 50.000
A++++ € 40.000
A+++ € 30.000
A++, A+ € 20.000
A,B € 10.000
C,D € 5.000
E,F,G € 0

Zo werkt het

De bedragen die in bovenstaande tabel staan vermeld mag je lenen bovenop het maximale bedrag dat je mag lenen op basis van jouw inkomen. Dus als je op basis van jouw inkomen maximaal € 300.000 mag lenen en je een huis wilt kopen met een A++++ energielabel, dan mag je nog € 40.000 extra lenen. 

Waarde van de woning

Voor zo’n energiezuinige woning kan je dus een hypotheek van € 340.000 afsluiten, terwijl je op basis van jouw inkomen eigenlijk “maar” € 300.000 kan lenen. Let er echter wel op dat de totale hypotheek nooit meer mag zijn dan de waarde van de woning.

Makkelijker geld lenen voor verduurzaming van de woning

Voor woningeigenaren met slecht geïsoleerde huizen is het makkelijker geworden om geld te lenen voor het energiezuiniger maken van de woning. Nadat de woning is verbeterd, kan er flink worden bespaard op de energierekening.

Voor wie?

De extra leenruimte is voor iedereen beschikbaar. Dus voor mensen die een huis hebben gekocht en het energiezuiniger willen maken, maar ook voor mensen die hun huidige huis willen verduurzamen. Het geleende geld moet wel aan energiebesparende maatregelen besteed worden, die door de overheid bepaald zijn.

Vervanging oude regeling

Deze nieuwe mogelijkheid vervangt het vaste extra leenbedrag van € 9.000 dat eerder gold.
Energielabel Bedrag
A++++ (met energieprestatiegarantie van min. 10 jaar) € 0
A++++ € 0
A+++ € 10.000
A++, A+ € 10.000
A,B € 10.000
C,D € 15.000
E,F,G € 20.000

Subsidies

Iedere euro die je investeert in de verduurzaming van jouw woning verdien je terug. De tijd dat je jouw investering terugverdient wordt nog korter als je gebruik kunt maken van subsidies van de overheid. Wil je precies weten wat je kunt doen, hoeveel je kunt besparen en hoeveel subsidie je kunt krijgen? Dan is deze tool van verbeterjehuis.nl interessant voor jou:

verbeterjehuis.nl

Isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp: hoe kun jij je huis verbeteren? Wat kost het? En wat ga je besparen? Met deze Verbetercheck weet je het!

Btw op zonnepanelen van 21% naar 0%

De btw op zonnepanelen is verlaagd van 21% naar 0%. Hierdoor hoeven particulieren bij de aankoop van zonnepanelen de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.

Minder invloed studieschuld op maximale hypotheek

De manier waarop de impact van jouw studielening op de maximale leenmogelijkheden als oud-student wordt berekend is sinds dit jaar veranderd. Voorheen keek men alleen naar het oorspronkelijk geleende bedrag. Maar nu wordt er rekening gehouden met de actuele maandelijkse lasten van de studielening.

Meer ruimte

Dit betekent dat als je extra aflost op jouw studielening, dit nu beter wordt meegenomen bij het berekenen van jouw maximale hypotheek. Zo krijg je een nauwkeuriger beeld van de werkelijke kosten van jouw studielening en heb je als oud-student meer ruimte om te lenen voor een huis.

Vrijstelling

Starters van 18 tot 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting bij aankoop van hun eerste woning. Dat scheelt hen 2% van de aankoopprijs. Kopers vanaf 35 jaar betalen 2%.

De voorwaarden om voor deze korting in aanmerking te komen:

  • De woning kost niet meer dan € 510.000.
  • De vrijstelling is nog niet eerder gebruikt.

Algemeen tarief

Sinds 2023 betalen kopers 10,4% (in 2022 was dit nog 8%) overdrachtsbelasting voor:

 

  • woningen waar ze zelf niet gaan wonen.
  • niet-woningen zoals winkels, kantoren en fabrieken.

Minder hypotheek bij privé auto lease

Als je privé een auto least (Private Lease) betaal je een vast bedrag per maand. Wat vaak niet bekend is dat dit ook gevolgen heeft voor de berekening van de maximaal mogelijke hypotheek. Die wordt hierdoor een stuk lager.

 

Bij de berekening van de maximale hypotheek wordt zelfs rekening gehouden met het volledige bedrag dat je moet betalen.

Maximaal tarief hypotheekrenteaftrek

Het maximale tarief waartegen de hypotheekrente aftrekbaar is, is gelijk aan het basistarief van het tweeschijvenstelsel. Dat tarief is in 2024 iets hoger dan in 2023.

2023 2024
36,93%* 36,,97%*

* Dit is gelijk aan het basistarief van het tweeschijvenstelsel.

WOZ waarde

De grondslag voor het eigenwoningforfait is de WOZ-waarde. Deze is niet alleen van belang voor het eigenwoningforfait, maar ook bepalend voor de hoogte van een aantal belastingen voor huiseigenaren. Denk bijvoorbeeld aan de OZB, watersysteemheffing en de schenk- en erfbelasting.

 

Door de stijging van de huizenprijzen stijgt ook de WOZ waarde. Ben je benieuwd naar de WOZ waarde van jouw woning? Je kunt deze eenvoudig opvragen op WOZ-waardeloket.

Verlaging eigenwoningforfait

De komende jaren wordt het eigenwoningforfait stapsgewijs verlaagd. Voor woningen met een WOZ-waarde tot € 1.200.000,- is het percentage 0,35% in 2023 en 2024. Vanaf € 1.200.000,- is het percentage 2,35%.

Eigenwoningforfait bij aflossing hypotheek

Deze regeling is van toepassing wanneer je jouw hypothecaire lening geheel of zo goed als geheel hebt afgelost. Het eigenwoningforfait kan dan hoger zijn dan de hypotheekrenteaftrek. De Wet-Hillen regelde dan dat mensen die hun hypotheek helemaal of bijna volledig hebben afgelost, geen eigenwoningforfait hoeven te betalen.

Toch belasting betalen

Deze regeling wordt in dertig jaar (sinds 2019) stapsgewijs afgebouwd (volledige afschaffing in 2048). Hierdoor gaan huiseigenaren met geen of een kleine eigenwoningschuld alsnog belasting betalen over het bezit van hun eigen woning.

Stel een vraag over dit bericht

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie van een adviseur.

 

* We gebruiken deze gegevens alleen voor een reactie op jouw bericht.

Andere berichten die je misschien interessant vindt